כיצד מתגרשים בישראל? מה חשוב לדעת על גירושין בישראל? איך נהפוך את הליך הגירושין לקל יותר? על כך – במאמר שלהלן, שבו נסקור את הליך הגירושין בישראל, נסביר כיצד מתגרשים והיכן. כמו כן, נסביר מה הדין לגבי הסדרי שהות של הילדים המשותפים, וכן מה הדין לגבי מזונות ילדים ומזונות אישה. עוד נפרט מה הדין לגבי חלוקת רכוש בין בני זוג שמתגרשים. נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם הקוראים מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין משפחה בעל ידע וניסיון.
גירושין בישראל – מה הדין?
במדינת ישראל, גירושין בין יהודים ייערכו בבית הדין הרבני. לאחרון יש סמכות לעסוק רק בתביעות לגירושין, אך הוא יכול "לקנות" סמכות לעסוק בתביעות אחרות, כגון – הסדרי שהות, מזונות ורכוש, אם מוגשת תביעת גירושין הכורכת עמה את כל התביעות הללו. במידה ולא הוגשה תביעה כרוכה, הרי שאז הדיון בשאר ההליכים, ייערך בבית המשפט לענייני משפחה. לבית המשפט לענייני משפחה אין סמכות לדון בתביעות גירושין, אך יש לו סמכות לעסוק בכל תביעה אחרת בתחום המשפחה.
הסדרי שהות:
בעבר היו מכנים את הסדרי השהות בתור – משמורת. הסדרי שהות הם עניין שבני זוג צריכים להסדיר בעת גירושין. כלומר, מי יהיה האחראי על הטיפול השוטף בילדים, וכיצד תיערך החלוקה בזמני השהות בין ההורים. הליכי שהות, הם הליכים שיכולים להיפתח מפעם לפעם, בשל שינוי נסיבות.
מזונות ילדים ומזונות אישה:
ככלל, מזונות ילדים מוטלים על האב מכוח הדין הדתי–אישי. לרוב האב חייב לשאת במזונות לפחות עד גיל 6, שכן עד אז יש מזונות מדין חובה. מצד שני, ככל שבין בני הזוג יש הסדרי שהות שווים, הרי שאז עשויה להיות חלוקה שווה במזונות בין ההורים, בתנאי שאין ביניהם פער שכר משמעותי. חשוב להעיר כי מזונות הם עניין לא פשוט, וכן שיעור המזונות וחלוקתם משתנים בהתאם לנתונים. לכן, חשוב להיות מלווה ע"י עורך דין משפחה.
לגבי מזונות אישה – אלו משולמים אם יש באמת תלות כלכלית של האישה בבעל במהלך הנישואין, וכן הם משולמים עד הגירושין, כלומר – עד מתן הגט.
חלוקת רכוש בין בני זוג:
חלוקת רכוש בין בני זוג מתבקשת בעת גירושין. חלוקת רכוש מתבררת בבית המשפט לענייני משפחה, או בבית הדין הרבני (במידה והתביעה כרוכה). ככלל, הדין בישראל קובע כי רכוש משותף של בני הזוג מחולק באופן שווה, אלא אם הם ערכו הסכם ממון. לצד זאת, עדיין קיימת פסיקה שקובעת שאם מוכחת כוונת שיתוף, אזי גם רכוש לא משותף, יכול להיחשב כמשותף לשני הצדדים. כך שלא פעם, בני זוג עשויים למצוא את עצמם בהליכים משפטיים.
איך נתגרש בצורה נכונה?
השאלה איך מתגרשים בצורה נכונה, היא שאלה קשה, משום שכל עורך דין שעוסק בתחום המשפחה, יציג טיפים שונים שיתבססו על ניסיונו האישי והמקצועי. לדעתנו, כעורכי דין בתחום המשפחה, ישנם שלושה טיפים, לאיך מתגרשים בצורה יעילה ונכונה:
לנהוג בכבוד: לא פעם, בשוך קרבות הגירושין, בני הזוג אוצרים כעס ומרמור רב איש כלפי רעהו. לעיתים, הכעס גם מוצדק. מצד שני, בני הזוג לעיתים שוכחים פשוט לנהוג בכבוד עם הצד האחר, ושוכחים שהם מתגרשים מאדם עמו הם הקימו משפחה. לכן, אם תנהגו בכבוד עם הצד השני, הרי שסביר להניח שהליך הגירושין יהיה קל יותר.
ייעוץ משפטי: כדי להתגרש נכון, צריך לעשות זאת ממקום של כוח וידע. ידע הוא כוח, ולכן חשוב מאוד להיעזר בעורך דין משפחה בעל ניסיון, כדי שיוכל להשיא לכם עצה נכונה, ולאפשר לכם למצות את הזכויות שלכם במסגרת הליך הגירושין.
לא לשכוח את המטרה: לא פעם, במסגרת קרבות הגירושין, בני הזוג פשוט שוכחים את המטרה. המטרה היא להתגרש כדי לאפשר לעצמכם חיים טובים יותר וכמובן זוגיות מוצלחת יותר. כאשר אתם שוכחים את המטרה, אתם מאבדים את הדרך, לכן אף פעם אל תשכחו את המטרה שבגללה התגרשתם.
לסיכום:
במאמר זה עסקנו בכיצד מתנהל הליך גירושין בישראל. הסברנו מה מרכיב בעצם את הליך הגירושין, בין היתר – עצם הגירושין בבית הדין הרבני, חלוקת רכוש בין בני זוג, וכן ענייני מזונות ילדים וזמני שהות. עוד הסברנו בהרחבה כיצד אפשר לדעתנו להתגרש בצורה יעילה ונכונה. את המאמר נסיים בהמלצה חמה, תמיד להיעזר בעורך דין משפחה בעל ידע וניסיון.