עורך דין לענייני משפחה

עורך דין לענייני משפחה

אין ספק כי הנושא שמרתק כל אדם מן היישוב, הינו "דיני משפחה". אנשים אוהבים לשמוע רכילויות שקשורות לגירושין, וכן סיפורים מעניינים מבית המשפט לענייני משפחה ומבית הדין הרבני. תחום דיני המשפחה הוא אחד התחומים המרתקים, המעניינים והמורכבים מבחינה משפטית. לא אחת אנשים סבורים שדיני משפחה מורכבים בעצם רק מגירושין, אך הדבר הוא בבחינת מיתוס: דיני המשפחה מורכבים מנושאים רבים בנוסף לגירושין בין בני זוג, לרבות הסדרי שהות, מזונות, חלוקת רכוש בין בני זוג, אימוץ ילדים, צוואות וירושות, וכן עולם שלם של הסכמים בתחום המשפחה (כמו – הסכם הורות משותפת, הסכם חיים משותפים ועוד).

במאמר שלהלן, ננסה לסקור מה בעצם מעסיק עורך דין לענייני משפחה, או במילים אחרות – מה כולל המונח "דיני משפחה". נעיר כי מטרת המאמר היא להעניק לכם מידע איכותי, אך המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אצל עורך דין לענייני משפחה.

גירושין ונישואין:

ללא ספק, גירושין ונישואין הם הנושא שמעסיק ביותר עורך דין לענייני משפחה. בישראל, הליך גירושין יכול להתברר בבית הדין הדתי – הרבני, ובמקביל הליכים נלווים יכולים להתברר בבית המשפט לענייני משפחה (הסדרי שהות, מזונות, חלוקת רכוש). מדובר בהליכים מורכבים, שמצריכים ידע הלכתי לצד ידע משפטי רחב, ולכן חשוב לבחור עורך דין בעל ניסיון וידע.

הסכמים בתחום המשפחה:

הסכמים בתחום המשפחה הם נושא רחב מאוד. נסביר: ישנם סוגים רבים של הסכמים, החל מהסכם הורות משותפת שנערך בין שני צדדים שרוצים להביא יחדיו ילד משותף. כמו כן, ישנם הסכמי ממון שבני זוג עורכים כדי להבטיח חלוקת רכוש הוגנת בעת פרידה או גירושין. יש למשל הסכם חיים משותפים שלרוב עורכים ידועים בציבור, וכן ישנם הסכמים מסחריים בין בני משפחה מדרגה ראשונה. מכאן, הסכמים בתחום המשפחה מהווים תחום רחב מאוד שמעסיק עורך דין לענייני משפחה.

מזונות ילדים והסדרי שהות:

הליך גירושין לא כולל רק את הגירושין, אלא מסכת שלמה הנוגעת למזונות הילדים וגם להסדרי השהות. בעבר, הסדרי שהות כונו משמורת, אך כיום המינוח המשפטי המדויק הוא אחריות הורית והסדרי שהות. למעשה, מזונות הם התשלום שלרוב מוטל על האב, כדי להבטיח לילדיו קיום כלכלי הולם. מנגד, הסדרי שהות הם בעצם הזמנים שבהם ההורים שוהים עם ילדיהם. מדובר במקרים שבהם אפשר להגיע להסכמה, אך לעיתים ההליך יכול להסתבך ולהיגרר להליך משפטי.

ירושות וצוואות:

עוד תחום שמעסיק עורך דין לענייני משפחה, הוא ירושות וצוואות. זהו תחום שמעוגן בחקיקה ייעודית שנקראת חוק הירושה, תשכ"ה – 1965. החוק הזה מתווה עקרונות יסוד בירושות וצוואות, וקובע כי ירושה תיעשה או בדרך של הורשה לפי דין או הורשה לפי צוואה. חוק הירושה גם קובע את הדרכים לממש ירושה, בין אם לפי צו ירושה או צו קיום צוואה. מכאן, שזהו תחום רחב שמעסיק מאוד עורך דין לענייני משפחה, החל משלב שיש לערוך צוואה ועד למקרים שבהם יש לבקש צו ירושה או קיום צוואה (ולעיתים להתנגד לקיום צווים אלה).

אימוץ ילדים:

אימוץ ילדים הוא סיטואציה של העברת קטין ממשפחתו הביולוגית, למשפחה מאמצת. בישראל קיים חוק שנקרא חוק האימוץ, שבעצם מקנה לבית המשפט לענייני משפחה, סמכות בלעדית לעסוק בהליכי אימוץ. אותו חוק אימוץ קובע כי אימוץ וצו אימוץ ייעשו רק בפיקוח ובצו שיפוטי. חוק האימוץ גם מקנה סמכויות לעוד שחקנים, כמו למשל עובד סוציאלי, וכן היועץ המשפטי לממשלה (שמעורב בכל הליך אימוץ) ועוד.

חוק האימוץ גם קובע את ההסדרים להעברת קטין ממשפחה ביולוגית למשפחת אומנה או משפחה מאמצת. החוק קובע גם עקרונות בסיסיים, כגון – איסור העברת קטין לבני דת אחרת, הגבלת גיל על אימוץ ועוד. היות ומדובר בתחום סבוך, חשוב מאוד להיעזר בעורך דין משפחה בעת הצורך.

לסיכום:

במאמר זה עסקנו בתחומים עוסק עורך דין לענייני משפחה. כמו כן, הפרכנו את המיתוס לפיו דיני משפחה הם רק גירושין, אלא שדיני המשפחה כוללים עוד נושאים, לרבות כאלה שלא נדונו במאמר. בין היתר, הראינו שבדיני המשפחה ישנם גם תחום אימוץ הילדים, תחום הירושות וגם הסכמים בתחום המשפחה. לצד זאת גם סקרנו את תחום הגירושין בין בני זוג. את המאמר נסיים בהמלצה חמה, להתייעץ עם עורך דין משפחה בעל ידע וניסיון בעת הצורך.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

מאמרים נוספים:

דילוג לתוכן